Menu

Smacznego

Blog gastronomiczny

Hummus z czarnego sezamu i ciecierzycy

smacznegoblog


P1060494
Składniki:

⦁ 500 g ciecierzycy
⦁ szklanka nasion czarnego sezamu
⦁ limonka
⦁ olej sezamowy
⦁ natka pietruszki
⦁ 1-2 ząbki czosnku
⦁ pieprz i sól

Przygotowanie:

Uprzednio przed przystąpieniem do przygotowania hummusu nasiona ciecierzycy umieść w średniej wielkości garnku, zalej wodą i odstaw na 12 godzin. Nasiona sezamu z dodatkiem kilku łyżek oleju sezamowego miksuj przy użyciu blendera, aż do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy tzw. pasta tahini, którą można również nabyć gotową. Nasiąknięte nasiona podgotuj ok. 15-20 min, po czym je odcedź i  z dodatkiem soku z limonki, przygotowanej wcześniej pasty tahini, pokrojonej natki pietruszki i ząbków czosnku połącz miksując w blenderze.Dodaj sól i pierz do smaku.

Smacznego ;-)

 

© Smacznego
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci