Menu

Smacznego

Blog gastronomiczny

Drożdżowe ciasto i purée z dyni

smacznegoblog


20160412134549_
Składniki:

⦁ ok. 1 kg dyni
⦁ 3 szklanki mąki pszennej 
⦁ 1/4 kostki masła
⦁ 3 żółtka
⦁ 2/3 szklanki mleka 
⦁ 40 g świeżych drożdży
⦁ cukier waniliowy 
⦁ cukier puder (opcjonalnie) 
⦁ bita śmietana (opcjonalnie)
⦁ kruszonka

Przygotowanie:

Dynie przekrój na pół, pozbaw środek pestek, następnie obierz i pokrój w kostkę. Aby przygotować purée z dyni wlej do garnka szklankę wody i podduś kawałki owocu (przez 10-15 min). Po odparowaniu wody zblenduj kawałki dyni. Celem przygotowania ciasta, dodaj do szklanki 40 g wody, ciepłe mleko, małą łyżeczkę cukru i łyżkę stołową mąki. Wymieszaj składniki. Następnie wlej rozczyn do naczynia z mąką. Dodaj żółtka. Rozpuść masło na patelni i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie zacznij wyrabiać ciasto. Przestudzone masło dodaj do wyrabianego ciasta. Ciasto można uznać za gotowe w momencie gdy samo zacznie odchodzić od ręki lub końcówek miksera. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je do formy wysmarowanej masłem. Posmaruj z wierzchu roztartym żółtkiem i piecz w nagrzanym do 180º C piekarniku przez około 20 min, po czym dodaj na wierzch puree z dyni (i opcjonalnie kruszonkę), następnie piecz przez nastęne 20-30 min. Po tym czasie ciasto odstaw do ostygnięcia. Smacznego!

 

© Smacznego
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci