Menu

Smacznego

Blog gastronomiczny

Pomarańczowy dżem z cukinii

smacznegoblog

IMG_20160813_015053

Składniki:
2 kg cukinii
2 pomarańcze
1/2 szklanka cukru
1/3 szklanka wody
2 galaretki pomarańczowe

Przygotowanie:

Cukinie przetnij wzdłuż na pół i usuń za pomocą łyżki stołowej miękki środek z ziarnami, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Część cukinii zetrzyj na tarce i wszytko dodaj do garnka. Gotuj około godziny.
Obierz dwie pomarańcze, skórki podgotuj w wodzie około 15 min. Po ich wyjęciu z wody pokrój je w kostkę. Na patelnię dodaj 1/2 szklankę cukru i 1/3 szklankę wody oraz podgotowane pokrojone w kostkę skórki. Należy je poddać obróbce cieplnej przez następne około 30 min. Po tym czasie kandyzowane skórki dodaj do cukinii, następnie wsyp 2 galaretki i gotuj wszystko jeszcze przez około 30 min. Po czym dodaj przygotowany dżem do słoika, mocno zakręć i odwróć wieczkiem do dołu. Smacznego !

IMG_20160813_014426IMG_20160813_014542IMG_20160813_014618IMG_20160813_014654IMG_20160813_014954IMG_20160813_015041IMG_20160813_015144

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Szybka Pizza] *.icpnet.pl

    Pyszne! Pozdrowienia z Szybkiej Pizzy :)

  • ciotkaeliza

    Ciekawy przepis,wypróbuję, ja robię z cukinii keczup i sos.

© Smacznego
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci